Datum a čas

Dnes je úterý, 25. 7. 2017, 16:32:42

JÍDELNÍČEK

AKTUÁLNÍ JÍDELNÍČEK MŠ DRŽKOVÁ

Zlínský deník

Aktuální zprávy z našeho regionu nalezne na:

Zlínský deník - odkaz

Horní Podřevnicko

Stále čerstvé pozvánky na akce v regionu Slušovicka a Vizovicka naleznete na:

Horní podřevnicko

Východní Morava

Východní Morava

Univerzální překladač

Překlad (translations)

Czech English French German Italian Polish Russian Spanish

Svátek

Svátek má Jakub

Zítra má svátek Anna

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Aktuální počasí

Počasí dnes:

25. 7. 2017

zata

Bude oblačno až zataženo. Denní teploty 17 až 21°C. Noční teploty 14 až 10°C.

Přehrát/Zastavit Další

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Roztrhne-li v červenci pavouk svou síť na dvě, brzy se déšť ozve.

Pranostika na akt. den

Svatý Jakub dává kukuřici klasy, Anna vlasy.

Východ a západ slunce

Slunce vychází:05:10

Slunce zapadá:20:40

Odkazy

Živé obce

Interaktivní malovaná mapa Zlínsko a Luhačovicko

TV Zlínsko

E-pusa

Evropská databankaElektronický katalog sociálních služeb ve Zlínském kraji

SPRÁVA WEBU

Pokud byste měli nějaké náměty, pochvaly, či připomínky ohledně nových webových stránek, tak je můžete zasílat elektronicky na admin.drzkova@seznam.cz  nebo lubomir.marusak@seznam.cz.

Zasílat můžete také vlastní články do aktualit, plakáty na kulturní akce, inzerce či reklamy.

 

Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

Domácí zabijačka v Držkové 2017

Opět co roce celou Držkovou po dva provoněla vůně zabijačkových specialit. Místní nadšenci uspořádali již po čtvrté se dvěma řezníky tzv. domácí zabijačku. Pátek 3. března byl podle klasického scénáře dnem příprav. Od brzkého rána se u hasičské zbrojnice kouřilo ze třech kotlů a jednoho kotlíku. V nich se v průběhu dne vařily speciality, na které většina Držkovjanů a přespolních rok netrpělivě čekala. Přece jen už dnes doma málokdo dělá vlastní zabijačku, takže pravé domácí poctivé jitrničky a tlačenky, jsou vzácností a ceněným artiklem. Díky stále se zvyšujícímu zájmu se letos vařilo zase o nějaké to kilo masa navíc, což zapříčinilo, že byly kotle úplně plné a nevešel by se tam snad už ani jeden podbradek, či jazyk navíc. Pod rukama sehraného týmu vznikly jitrnice ve střívku i v tlačenkovém střevě, tlačenky, desítky kil obcházkového prejtu, plné hrnce černé zabijačkové polévky prdelačky. Až do večera se pak hotové speciality zodpovědně chladily. Na druhý den opět brzy ráno se zatápělo pod kotli znovu. Vařila se v nich druhá várka masa. Kolem desáté pak začali přicházet první lidé, kteří se již nemohli zabijačkových pochoutek dočkat. Díky většího množství připravených dobrot, se dostalo skutečně na všechny. Kolem jedenácté hodiny se začalo vytahovat také čerstvě uvařené maso, které se hned porcovalo, a připravovaly se z něj tzv. zabijačkové talíře. K posezení byla připravena hasičská garáž s lavičkami a stoly. Dělá nám velkou radost, že se tato naše držkovská akce těší stále velkému zájmu. Prázdné kotle a hrnce nás ujistily, že naše výrobky chutnaly a že naše dvoudenní dřina měla smysl. Ještě jednou touto cestou děkujeme všem, kteří jakkoliv přiložili ruce k dílu, především mistrům řezníkům, zapůjčili nám potřebné vybavení a také těm, kteří nás v sobotu přišli podpořit. 

Foto: Lubomír Marušák, Ing. Jan Chudárek, Petra Hamplová, Petra Dočkalová, David Flám

Stránka


Stránka