Navigace

Obsah

Domácí zabijačka v Držkové 2017

Opět co roce celou Držkovou po dva provoněla vůně zabijačkových specialit. Místní nadšenci uspořádali již po čtvrté se dvěma řezníky tzv. domácí zabijačku. Pátek 3. března byl podle klasického scénáře dnem příprav. Od brzkého rána se u hasičské zbrojnice kouřilo ze třech kotlů a jednoho kotlíku. V nich se v průběhu dne vařily speciality, na které většina Držkovjanů a přespolních rok netrpělivě čekala. Přece jen už dnes doma málokdo dělá vlastní zabijačku, takže pravé domácí poctivé jitrničky a tlačenky, jsou vzácností a ceněným artiklem. Díky stále se zvyšujícímu zájmu se letos vařilo zase o nějaké to kilo masa navíc, což zapříčinilo, že byly kotle úplně plné a nevešel by se tam snad už ani jeden podbradek, či jazyk navíc. Pod rukama sehraného týmu vznikly jitrnice ve střívku i v tlačenkovém střevě, tlačenky, desítky kil obcházkového prejtu, plné hrnce černé zabijačkové polévky prdelačky. Až do večera se pak hotové speciality zodpovědně chladily. Na druhý den opět brzy ráno se zatápělo pod kotli znovu. Vařila se v nich druhá várka masa. Kolem desáté pak začali přicházet první lidé, kteří se již nemohli zabijačkových pochoutek dočkat. Díky většího množství připravených dobrot, se dostalo skutečně na všechny. Kolem jedenácté hodiny se začalo vytahovat také čerstvě uvařené maso, které se hned porcovalo, a připravovaly se z něj tzv. zabijačkové talíře. K posezení byla připravena hasičská garáž s lavičkami a stoly. Dělá nám velkou radost, že se tato naše držkovská akce těší stále velkému zájmu. Prázdné kotle a hrnce nás ujistily, že naše výrobky chutnaly a že naše dvoudenní dřina měla smysl. Ještě jednou touto cestou děkujeme všem, kteří jakkoliv přiložili ruce k dílu, především mistrům řezníkům, zapůjčili nám potřebné vybavení a také těm, kteří nás v sobotu přišli podpořit. 

Foto: Lubomír Marušák, Ing. Jan Chudárek, Petra Hamplová, Petra Dočkalová, David Flám

Stránka


Stránka